In de Algarve staan zon, zee en strand natuurlijk hoog op de lijstjes. Maar ach…. De Algarve heeft zoveel meer! Bijvoorbeeld twee geweldige zoutspa’s. Allebei gelegen in de Oost Algarve, kun je helemaal tot rust komen midden in de natuur in een ware openluchspa in Castro Marim of in Olhão.

SPA SALINO in Castro Marim

Deze zoutspa is onderdeel van Agua-Mãe. Hier leggen ze zich in  de eerste plaats toe op de productie en verkoop van traditioneel zeezout en Flor de Sal. De naam Agua Mãe komt van de naam die (in de Algarve) wordt gegeven aan het water dat zich aan het einde van het productieseizoen in traditionele zoutpannen bevindt. Dit is na de winning van het zeezout en de flor de sal extreem rijk aan minerale zouten en wordt traditioneel gebruikt voor medicinale toepassingen en cosmetische doeleinden. 

Vandaar is de stap naar een ontspannen spa natuurlijk zo gemaakt. 

Het is moeilijk voor te stellen dat je achter een oud pakhuis met voertuigen en werkinstrumenten voor de deur, deze natuurlijke spa vindt. Twee van de zoutreservoirs zijn geschikt gemaakt als zwembad (zoutconcentratie rond de 250 gram per liter), een verhouding waardoor je erin blijft drijven zoals in de Dode Zee. Een reeks houten trappen/vlonders verbinden de twee zwembaden. Zodra je van de trap het water inloopt zal je merken dat de textuur van de bodem bestaat uit glibberige klei.

Ze adviseren je maximaal een half uur in het zoutzwembad te blijven en dan een rustpauze in te lassen. Een uitgelezen moment om je lichaam te bedekken met de natuurlijke modder. Je kunt de klei van de bodem halen maar om het je makkelijk te maken vind je ze ook in verschillende bakken naast de hangmatten. Deze natuurlijke klei zit vol mineralen en is dus zeer goed voor je huid. 

De directe omgeving rondom het water is bezaaid met gezellige hoekjes om van de zon te genieten, om uit te rusten, te lezen of een massage te krijgen, hangmatten om naar de lucht te kijken en een terras met een barretje om genieten van een heerlijk koud biertje.

Salina Barqinha – Estrada Nacional 122 – Castro Marim

 

SALINAS DO GRELHA in Olhão

Deze zoutspa is onderdeel van Segredos da Ria, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de traditionele productie van zeezout. Het werd opgericht in 2009 als voortzetting van een honderd jaar oude familitraditie. Ook hier kun je tijdens een bezoek meer te weten komen over de productiemethoden van traditioneel zeezout en Flor de Sal. Je kunt indien gewenst een tour combineren met een bezoek aan de spa.

Een bijproduct van het productieproces is een reservoir met water met een hoog zoutgehalte, vergelijkbaar met dat in de Dode Zee. Hún ‘Dode Zee’ is een meer van ongeveer 2000 m2 waarin je kunt ervaren hoe het is om op het water te blijven drijven. Tegelijkertijd kun je genieten van de verschillende voordelen van dit soort water, zoals spierontspanning, stressvermindering en een goede bloedcirculatie. Er zijn nekkussentjes aanwezig voor een volledig relaxte drijfervaring. 

Ook hier kun je ervoor kiezen je in te smeren met klei/modder. Dit laat je rustig opdrogen alvorens het af te spoelen voor een zijdezacht huidje. Eenmaal opgedroogd ga je terug de salinas in om het weer af te spoelen. Ze zeggen dat de klei werkt als een gezonde en effectieve reiniging voor de huid. 

Er zijn  kleedkamers, toiletten en een buitendouche aanwezig op het terrein.

Cova da Onça, 8700 – 172 Olhão 

De zoutspa’s zijn een leuk en betaalbaar uitstapje voor als je een iets anders wilt. 

Een bezoek aan de zoutspa kost 8 euro per persoon voor 2 uur baden.