Als je met vakantie bent, wil je natuurlijk niet elke dag  koken. Vooral niet als de prijzen in de restaurants over het algemeen zeer betaalbaar zijn. Maar ja…. waar ga je naartoe???

Om jullie een idee te geven heb ik hieronder een aantal restaurants gezet die binnen een kwartier rijden liggen en die om uiteenlopende redenen in ons lijstje favorieten staan, te beginnen bij:

DE PORTUGESE KEUKEN

Bocage, Loulé. Een klein restaurantje in het centrum van Loulé. De bediening is vriendelijk en spreekt goed Engels. De prijs voor een hoofdgerecht ligt rond de 14 euro. Voor de lunch hebben ze altijd een Portugees dagmenu maar ‘avonds is dat meestal uitverkocht dus dan kun je alleen van de kaart eten. Wat ook geen straf is, trouwens.

Bocage Restaurant – Een restaurant waar u kunt genieten van de Gerechten van de Algarve (restaurantebocage.com)

Beira  Serra, Loulé. Naar deze zaak vlak achter Loulé aan de doorgaande weg ga je niet om heel gezellig te zitten, maar wél om heerlijke vis van de grill te eten. De bediening spreekt Portugees, maar met handen en voeten kom je er wel. De gegrilde vis kost er 10 euro, en daarvoor heb je een flinke vis op je bord. Wel op z’n Portugees: je krijgt de hele vis. Zelf van de graat halen, dus. Geloof me: als je daar aan gewend bent, wil je niet meer anders. Een ‘Robalo’ is een zeebaars en een ‘Dourade’ is een goudbrasem. Een salada Montanheira (tomatensalade met ui, paprika, kruiden) erbij en je bent helemaal gelukkig. O ja, je kunt ook nog kiezen of je er batatas cozida (gekookte aardappel) bij wilt, of batatas fritas. Enne….ze hebben daar heerlijke huisgemaakte nagerechten….

SNACK BAR BEIRA SERRA, Loule – Restaurant Reviews, Phone Number & Photos – Tripadvisor

Sol e Serra, Querença. Lig aan dezelfde weg als Beira Serra, maar wel een heel stuk verder, richting Querença; een dorpje in een prachtige bosrijke omgeving. Het is daar wél leuk om te zitten, ook wel iets duurder en ze hebben héérlijk huisgemaakt ijs. Is populair, dus wel even reserveren.

Sol e Serra restaurant, Loulé, Caminho de Corte Garcia – Restaurant menu and reviews (restaurantguru.com)

2 Passos, Almancil. Een heel bekend visrestaurant. Bekend vanwege de schitterende locatie aan het strand, én vanwege de heerlijke vis. Een aanrader: King prawns in garlic butter. Echt geweldig! Niet goedkoop; hoewel…..voor Nederlandse begrippen….  Altijd druk, dus reserveren! Ze hebben een Michelin-gids vermelding.

Regional Portuguese food — Restaurante 2 Passos

DE INTERNATIONALE KEUKEN:

Piri-Piri, Almancil: een populaire zaak met een altijd druk en gezellig terras. De keuken is een mix van diverse landen: van Chicken Piri-piri (gegrilde halve haan, hét nationale gerecht van Portugal) tot Fish and chips. Echt zo’n zaak van: “Zullen we even naar Piri-Piri gaan?”

Brava, Almancil: een tapas restaurant met een gezellig terras. Heerlijk om een avondje lekkere hapjes te eten. De tapas zijn echt erg lekker!

Sushi Mishi: een zaak waar je voor 16,95 en in het weekend voor 19,95 onbeperkt sushi kan eten. De tuin bij het restaurant is echt fantastisch en de sushi zijn heel goed.

Casa Vostra: Italiaans restaurant in Almancil. Je waant je in een hippe zaak in een wereldstad. De inrichting is industrieel en het terras is mooi en sfeervol. De keuken is prima. Wel reserveren, liefst een dag van tevoren, want het zit altijd vol.

Butcher’s, Almancil: als je van vlees houdt, moet je naar Butcher’s. Leuke inrichting, klein terras, goede keuken. In de zomer zeker reserveren.

WOK Loulé: een heel groot chinees ‘all you can eat’ restaurant (€13,95) met in het midden van het ronde restaurant een enorm buffet. Je kunt er ook eten klaar laten maken door de koks die achter de bakplaten staan.

RESTAURANTS AAN HET STRAND (altijd wat duurder vanwege de locatie)

Thai Beach club, Vilamoura. Prima eten op een fantastische locatie. Thaise keuken, eten is goed, prijzen redelijk. Normaal gesproken is het daar vrij rustig, maar op zondagmiddag na 3 uur ‘gaat het dak eraf’. Dan is het daar altijd feest, met live muziek, dansende, feestende en blije mensen. Als je een tafeltje wilt, moet je wel reserveren. Als je alleen een (of meer) drankje wilt, kun je gewoon in de buurt van de bar gaan staan.

Temperus, Loulé alte. Bekend strandrestaurant bij de in de Algarve sterk vertegenwoordigde BN’rs. Laat je niet afschrikken: ze hebben deze zaak niet voor niks ontdekt. Lekker eten, prachtige locatie.

Izzy’s beachclub, Vale do Lobo. Een heleboel strandrestaurants op een rij, maar Izzy’s is het meest populair. Ook heerlijk om aan het eind van de dag met een drankje van de zonsondergang te genieten.

WAX, Faro island. Als je eens naar een heel andere plek wilt, moet je zeker naar Faro Island. Op de rotonde voor het vliegveld naar rechts, de brug over de Ria Formosa over, en je komt in een compleet andere omgeving. Prachtig strand ook, en populair bij de Portugezen. Trendy zaak (muziek) en lekkere, simpele gerechten.