Seven Hanging Valleys Trail is een wandelpad langs de kust van de Algarve. Maar dan niet zomaar eentje. Want: Onvergetelijke uitzichten over de Atlantische oceaan. Fraaie baaitjes. Waanzinnige rotsformaties, spannende grotten en goudgele strandjes. Een absolute aanrader wanneer je niet bang bent voor hier en daar wat klauteren.

Adembenemende uitzichten vanaf de Seven Hanging Valleys

Dit goed gemarkeerde wandelpad tussen het Praia de Marinha en Praia de Vale Centeaes is geliefd vanwege haar adembenemende uitzichten en de mooie rotsformaties die over het water hangen. Het pad is prima te doen voor iedereen met een redelijke conditie al is het hier en daar wat klauteren. Je kunt op verschillende punten de wandeling beginnen, maar een mooi startpunt is Praia Marinha waar je al een spectaculair uitzicht hebt. Onderweg kom je langs een paar onweerstaanbare hoogtepunten van deze kuststrook: de Benagil grotten, het strand van Carvoeiro en de vuurtoren van Alfanzina. Dit is een lineaire wandeling heen en terug ongeveer 12 kilometer. Reken dan zeker op 4 tot 6 uur lopen. (of neem aan het einde een taxi terug naar het beginpunt!)

NB: Het kan hier en daar behoorlijk klauteren zijn dus voor kleine kinderen niet zo geschikt en ook niet waneer je wat slechter ter been bent.
Beste tijd om te wandelen: het hele jaar door maar er is bijna geen schaduw onderweg. Uiteraard wel de oceaan om af en toe lekker af te koelen! Niet geschikt op hele stormachtige dagen.

‘Seven Hanging Valleys Trail’ – de wandeling

Begin de wandeling in Praia da Marinha, waar je prima je auto kwijt kunt. Praia da Marinha wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Europa, het is een spectaculaire verzameling van rotsformaties in het water, bogen en bruggen en grotten en hoge kliffen waar vogels nestelen. Het pad leidt je hoog boven de kliffen met hun mooie gelaagde gesteente. De jeneverbesbossen en het struikgewas hier herbergen dieren zoals konijnen, vossen, mangoesten, uilen, zangvogels en vlinders. In het voorjaar, als alles bloeit, is het hier helemaal prachtig!

Een volgend hoogtepunt van deze wandelroute is Benagil waar je aan boord van een van de kleine vissersbootjes kunt stappen voor tocht langs de kust. Je bezoekt dan de grote, met licht gevulde koepel van de beroemde grot van Benagil. Het van dichtbij bewonderen van de sinkholes die natuurlijke lichtkoepels vormen in deze door de zee gebeeldhouwde kathedraal is echt een onvergetelijke ervaring. Deze motorbootjes vertrekken vanaf de meeste grote stranden tussen Carvoeiro en Praia da Marinha.

Door de eeuwen heen hebben de wind en de oceaan hier de steile kliffen, rotsformaties en de grotten gevormd. De kustlijn is doorsneden door 7 riviertjes vanuit het binnenland die door de tijd smalle valleien hebben gevormd. Zo zijn de ‘hangende valleien’ ontstaan waaraan de wandeling zijn naam te danken heeft: de kalkachtige kustlijn heeft zich in het verleden namelijk abrupt teruggetrokken waardoor de monding van deze riviertjes niet langer op zee niveau was, maar veel hoger in de rotsen, waardoor deze valleien, eigenlijk meer ‘plateautjes’ zo hoog gelegen zijn.

Iets ten oosten van de vuurtoren van Alfanzina is een picknickplaats. en voor het strand van Centeanes Beach is er nog een laatste ‘hangende vallei’ waar je kunt uitrusten en vanaf houten vlonders op je gemak het fraaie uitzicht op je in kunt laten werken.

De Seven Hanging Valleys wandelroute in het kort

 • Naam: Percurso dos Sete Vales Suspensos – ‘Seven Hanging Valleys’
 • Waar: Tussen Praia de Marinha en Praia de Vale Centeaes
 • Soort wandeling: lineair lengte: heen en terug: circa 12 km
 • Duur: 4 – 6 uur (zonder stops)
 • Zwaarte: gemakkelijk – gemiddeld (maar wel steil hier en daar!)
 • Schaduw: nauwelijks
 • Hoogteverschil: max 50 meter

Praktische informatie over dit wandelpad in de Algarve

 • Het pad kan in beide richtingen worden gelopen.
 • Draag schoenen met een goed profiel en neem genoeg water mee.
 • Het pad is goed gemarkeerd op de rotsen en stenen onderweg.
 • Het kan hier en daar steil en rotsig zijn.
 • Er is geen schaduw onderweg behalve in het dennenbos bij de vuurtoren van Alfanzina.
 • Aan het einde kun je natuurlijk ook een taxi terugnemen naar het beginpunt! In de regel is het makkelijk om een Uber taxi te vinden.