koffie bestellen in Portugal

Koffie drinken in de Algarve

Zo bestel je koffie in Portugal

Portugal is trots op zijn koffie en niet zonder reden. Enkele van de beste koffieproducerende landen ter wereld zijn ex-kolonies van Portugal. Alhoewel het geluid van de koffiemolen en de espresso machine soms irritant kunnen zijn, belooft het ook altijd dat een top-kwaliteit koffie dichtbij is.

De Portugezen drinken hun koffie over het algemeen niet thuis, maar gaan bij voorkeur naar het dichtstbijzijnde café voor een bakje troost. Daar kunnen zij hun geliefde koffie zo bestellen als zij het lekker vinden. Er zijn namelijk veel verschillende varianten en de ene koffie is de andere niet. Koffie is hier ook niet duur. Een espresso krijg je tegenwoordig al vanaf 60 cent.

De Portugezen drinken bij hun ontbijt vaak een slappe koffie of een koffie met veel melk. Dat ontbijt bestaat vaak uit geroosterd brood met boter en kaneelsuiker of een gebakje. Na de lunch – meestal de hoofdmaaltijd – wordt graag een espresso gedronken.

Het is overigens een misvatting dat espresso een hoog gehalte cafeïne bevat. Een kopje filterkoffie bevat meer cafeïne dan een espresso uit Portugal. Dat komt omdat de cafeïne vrijkomt tijdens het contact van de koffie met het hete water. Dat contact is bij filterkoffie veel langer dan bij een espresso. Dus de smaak is wel sterker, maar het cafeïne gehalte is juist lager!

Hier volgt een lijstje van de meest gebruikelijke kopjes koffie die je in de Algarve en de rest van Portugal bestellen kunt.

Um café oftewel uma bica: een donkere, rijke espresso gemaakt van 1 maatje gemalen koffie, geserveeerd in een klein kopje. De normale inhoud is ongeveer half vol en er hoort een cremig goudbruin laagje op te zitten. Dit noemt men crema. Het woord bica wordt vooral in Lissabon en omstreken gebezigd en men vermoedt dat de naam een afkorting is van Bebe Isto Com Açucar (drink dit met suiker), net als de meeste Portugezen doen.

Um café cheio: hetzelfde als een normale espresso, maar met meer heet water, tot net onder de rand van het kopje. Letterlijk: een volle koffie.

Um café duplo: een dubbele espresso

Um café curto of Italiano: als een normale espresso, maar met de halve hoeveelheid water. Dus extra sterk.

Uma carioca: een espresso gemaakt van een half maatje koffie. Dus zwakker.

Um café com cheirinho: een espresso met een vleugje bagaço (Portugese grappa) of Medronho. Zo worden soms koude ochtenden begonnen.

Um abatanado of Americano: 1 maatje koffie met extra veel heet water in een grotere kop.

Um café pingado: een espresso aangevuld met een beetje melk, geserveerd in een espresso-kopje.

Um meia de leite of um café com leite: een espresso aangevuld met hete melk, geserveerd in een groter kopje. Soms wordt er een zwakkere versie van espresso gebruikt en resulteert dit in een te melkig eindproduct. Als het te melkig is, vraag dan naar een meia de leite escuro (escuro betekent donker).

Um galão: Heel geliefd bij de Nederlanders. Dit is een espresso met veel hete melk, geserveerd in een groot glas. Ook hierbij geldt: is hij te melkig naar je smaak, dan vraag je naar een galão escuro.

Um garoto: um garoto is een jongetje in het Portugees. Dit betekent in koffie-taal: een espresso-kopje met slappe koffie, meestal gemaakt van de tweede loop, aangevuld met melk. Het is een miniatuur-versie van een slappe galão en wordt meestal voor kinderen besteld.

Um café descafeinado: décafé, meestal oploskoffie, maar soms ook per portie beschikbaar voor de espressomachine.

Capuchino: Eigenlijk dus helemaal niet Portugees. De meeste cafeetjes landinwaarts kennen dit niet. Met een beetje geluk tref je iemand achter de toonbank die de melk lekker schuimig kan verhitten en er een heerlijk kopje koffie van kan brouwen, maar vaker krijg je koffie met een dot slagroom erop of een zakje Capuchino oploskoffie.

Zo, de keus is aan jou! Wat is jouw favoriete kopje Portugese koffie?

Bron: ‘Wonen in de Algarve”